Параграф22 Daily

§22 Новини

Половин тон марихуана откриха в тайник на полуремарке

Марихуана на стойност 2,5 млн. евро е била заловена при акция на ГКПП „Кулата”, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов по време на брифинг. 500 кг марихуана са открити в товарен автомобил, управляван от гръцкия гражданин Клеантис Домпулус. Автомобилът е бил спрян за митническа проверка на 29 април 2015 г. на ГКПП „Кулата”. Веднага е бил извършен тест с митнически рентген и при проверката е установено наличието на тайник по цялата дължина на пода на полуремаркето, посочи още главен комисар Костов. В него са били намерени 275 пакета с общо грубо тегло 531 кг. суха тревиста маса, която на полевия наркотест е реагирала на марихуана. Установено е, че заловената стока е с албански произход и е с много високо качество.

Прокурор Весела Стоилова от Окръжна прокуратура-Благоевград уточни, че гръцкият гражданин е задържан за 72 часа на 1 май с прокурорско постановление по обвинение за контрабанда на наркотици. Искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража е уважено от Окръжния съд на 3 май.

Според Георги Костов, това е първият по-стойностен удар на звено „Наркотици” към ГДБОП. Товарният автомобил с благоевградска регистрация, е регистриран на името на гръцка фирма. Костов уточни, че акцията е проведена по сигнал подаден в началото на април т. г. По думите му България е страна, част от международния канал за транзитиране на наркотици. Той уточни, че съществува кръг от оперативно интересни фирми и и автомобили, взети под внимание.

Главният секретар на МВР уточни, че първата акция по сигнала е реализирана в Англия на 19 април т. г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във