Параграф22 Daily

§22 Новини

Половината бели роби за 2013 г. са от Пловдивско

Половината от обявените жертви на трафик в България са от Пловдив, предаде TrafficNews. През 2013 г. 71 пловдивчани са попаднали в мрежите на трафикантите, според статистиката на Районната прокуратура в града под тепетата.

Хората са били обект както на сексуална експлоатация, така и на трудова. В цялата страна за този период 200 души са станали бели роби. Жертви на трафика са предимно жени и малолетни. През последните години броят на водените дела намалява, а броят на жертвите се увеличава.

Много е трудно да се задейства процеса за искане на помощ. Това е и основната причина от 1 септември БЧК Пловдив да стартира проект за предотвратяване трафика на хора. „Искаме да покажем на обществото, че трафикът на хора е проблем не само за новините", коментира Таня Георгиева директор на БЧК Пловдив пред интернет изданието.

Целта на проекта е да се създаде координационен механизъм между държавните институции. Както и да увеличи информираността по темата на обществото. За момента БЧК има 5 партньори, като очаква те да се увличат.

Първата стъпка е да се предприемат превантивни мерки. Предстои да се обучат над 400 ученика от Пловдив и региона. Проектът включва също така и оказване на помощ на пострадали. Предвидено е и да се предприемат правни стъпки за разрешаване на проблема.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във