Параграф22 Daily

§22 Новини

Полша претърпя пълен военен разгром от Русия за пет дни в собствените си учения

Най-голямото учение на полската армия „Зима-20“ завърши с катастрофа, предава РИА Новости, като се позовава на полските медии. Според Interia няколко хиляди офицери са участвали в командно-щабните учения. При симулиране на военна операция, в допълнение към съществуващото оборудване, са взети предвид най-новите оръжия, които още дори не са влезли на въоръжение в полската армия - зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, реактивни системи за залпов огън HIMARS и многоцелеви изтребители от пето поколение F-35. Страната ще получи всички тези оръжия през следващите десет години - до 2030 година.

Резултатите от ученията, които бяха лично наблюдавани от президента на страната Анджей Дуда, са засекретени. Според плана на маневрите, полската армия трябваше да поеме удар от източния фланг и да задържи отбраната 22 дни, но условният враг (Полша граничи с Беларус и Русия на изток) успя да обкръжи Варшава на четвъртия ден на „войната“. В същото време Люблин и Белосток бяха предадени незабавно и без бой. Командирите на отделни дивизии бяха шокирани, отказаха да изпълнят някои заповеди, защото бяха просто неразбираеми, пише вестник Super Express.„За щастие това беше просто учение“, казал един от командирите.

На петия ден от симулирания конфликт врагът е на линията на Висла, води боеве за Варшава, стратегическите пристанища са блокирани или завзети, авиацията и флотът са прекратили съществуването си, авангардните части на полската армия на изток от Висла са загубили 60 до 80% от техния персонал, въпреки подкрепата на НАТО. Положението за Полша се оказва по-лошо, отколкото през 1939 г.

„Фактически пет дни по-късно войната беше загубена и полските въоръжени сили бяха унищожени“, пише Interia.

Facebook logo
Бъдете с нас и във