Параграф22 Daily

§22 Новини

Полски генерал: Западът и Русия повече неща ги свързват, отколкото ги разделят

В изменящата се международно обстановка Русия става не опонент, а съюзник, заявил в интервю за полското издание "wPolityce" генерал Роман Полко – бивш шеф на Бюрото за национална сигурност и бивш командващ на полския спецназ GROM.

„Не трябва да се забравя фактът, че сега ситуацията отново започна да се променя. Западът се преориентира към борба с „Ислямска държава” и съсредоточи вниманието на ставащото в Средиземно море. Темата Русия не просто се измества на втори план, Москва даже постепенно става съюзник. Действията, предприети от съюзниците на Полша показват, че Западът и Русия ги свързват повече неща, отколкото ги разделят” – счита полският генерал.

Според неговите думи, сътрудничеството на Русия и Запада обхваща икономическата, политическата и военната сфера. „Ние виждаме, че продължава да се върши бизнес. Вижда се също военно сътрудничество като обмен на технологии, има енергийни интереси, в частност газови. Русия е считана като потенциален съюзник в борбата с „Ислямска държава”. Скоро беше установена гореща линия между командването на НАТО и руската армия. Така че има не само заплаха, но и преговори” – прави извод полският генерал.

Според него, западната дипломация засега по-скоро проиграва и отстъпва в отношенията с Русия. „Нашата дипломация следва да се стреми към формулиране за Русия на предварителни условия за възможно сътрудничество. Засега Москва прави всичко, което си науми, а Западът след размахване на юмруци и санкции (които се оказват неефективни) започва да отстъпва от предишните позиции” – казва Роман Полко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във