Параграф22 Daily

§22 Новини

Ползваме до 200 лв. данъчен кредит, ако ремонтът се прави от майстор с касов апарат

От 2022 г.  българите ще могат да ползват данъчно облекчение, ако при ремонт на жилището им за платените средства за труда на майстора е дадена касова бележка или документ. Той трябва да е на стойност до 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разхода ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

"Облекчението е в размер на 200 лв. или с данъчната терминология 2000 лв. данъчна основа, като това са именно разходите за труда на майсторите. А това е само част от ремонтите в дома", каза пред БНР Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите. "Изисква се също имотът да е собствен или съсобствен, за да се ползва тази данъчна промоция, както и да има документи за цената на извършения труд , като се цели да се осветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост. Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти - смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК – инсталацията – но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия", поясни още Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във