Параграф22 Daily

§22 Новини

Помните ли репликата "ти си го избра"? Как един стар разговор обяснява днешната "канибалска история"

Канибалска история. Така в медиите се означават едни свидетелски показания срещу бившия премиер Бойко Борисов. За тези показания съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Според информацията на Рашков става дума за свидетел, който е бил заплашен от бившия премиер с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". Името на свидетеля не се съобщава, но поредица публични събития, коментари и намеци насочват вниманието към бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" от 2009 г. Светослав Симеонов, пише Полина Паунова във Свободна Европа.

Каква е тази "канибалска история"

Репликата за жената и децата беше изнесена без допълнителни разяснения в публичното пространство в края на месец май. Тя предизвика бърза реакция на Борисов, който използва повода и каза, че досега не са му "пришивали" само това, че е "изял човек на филета". Но и отговорът на Рашков не закъсня. Няколко дни по-късно в предаването “ЕвроДиков” той допълни информацията, макар и с твърде малко факти. От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил “около 200 000 лева”. Рашков каза, че свидетел по това дело е дал показания срещу министъра, но скоро след това е бил заплашен от Борисов с въпросната фраза.

След заплахата свидетелят е променил показанията си. Това пък е довело до “смачкване на делото”.

Втори сюжет, уж различен

Няколко дни по-късно (миналия петък) се случи нещо друго, което на пръв поглед няма нищо общо с цялата "канибалска история". В МВР беше разпитан бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. А часове по-късно лидерът на ГЕРБ съобщи, че целта на “този цирк” (с разпита на Кокинов) е самият той, Бойко Борисов. Тази уж отделна история продължи с това, че властите обясниха по какъв въпрос е бил разпитван бившият градски прокурор Кокинов. Според вътрешния министър поводът е бил един стар запис, изтекъл в медиите. Той съдържа разговор на Кокинов с двама души в къщата на премиера в Банкя. Този разговор навремето се прочу с това, че в него се обсъжда главният прокурор Сотир Цацаров и Кокинов казва на Борисов: “Ти си го избра”.

Преди дни Борисов каза, че служебният кабинет претопля стари истории, за да го сплашва. Разказана само по публичните изяви от последните седмици тази история звучи несвързано и отвлечено. Тя обаче е добре познат сюжет от близкото минало, в който са намесени трима души - бившият премиер Борисов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Ако разкажем тази история хронологично, ще видим, че "канибалската история" със заплашения свидетел не е никак далече от така наречения "втори сюжет" - този, в който героите са Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Заедно с Бойко Борисов, разбира се.

Как започва всичко?

В края на март 2013 г. бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той се оказва разследван по досъдебно производство, започнало още през 2009 г. и водено четири години срещу неизвестен извършител. Резултатът е, че Найденов е обвинен за обещан през 2009 г. подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Прокуратурата обяснява, че целта е била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД.

Обвинението е повдигнато веднага след падането от власт на първия кабинет на Борисов. Впоследствие делото потъва в забрава и държавното обвиение спира да информира обществото по темата.

Кой е свидетелят и как се разбира това

Разследването срещу Мирослав Найденов е част от още един скандал от началото на 2013 г. Става въпрос за вече споменатия разговор от къщата на Борисов в Банкя. Разговорът е останал в обществените спомени с названието “Ти си го избра”. Участници в разговора това са не само прокурорът Кокинов и Бойко Борисов, но и самият Мирослав Найденов. Кокинов се оплаква от главния прокурор по това време Сотир Цацаров и казва на Борисов: “Не ми се подсмихвай, ти си го избра”. Изтеклият запис остана в публичното пространство като доказателство за политическото вмешателство в избора за главен прокурор. Точно заради този разговор през 2013 г. Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор на София.

Наред с тази тема обаче в записа става дума и за друг въпрос, който на фона на разкритията за това как се избира главен прокурор остана на заден план. По време на разговора Борисов се обръща към Кокинов с въпрос какво се случва по разследването срещу Мирослав Найденов, а прокурорът обяснява, че свидетелят по делото е променил показанията си. “А неговото [на Мирослав Найденов] дело, как го виждаш като прокурор?”, пита лидерът на ГЕРБ. Кокинов отвърща: “Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо...” . И продължава, обръщайки се към Борисов: “Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че посетил... дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото”.

В диалога между тях се намесва и Мирослав Найденов, който уточнява, че въпросният “Светльо” е Светослав Симеонов – бившият шеф на фонд “Земеделие”.

Именно разговорът от Банкя стана повод още преди две седмици да попитаме служебния вътрешен министър Бойко Рашков дали свидетелят, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо” е Светослав Симеонов. До този извод се стига заради съдържанието на разговора от 2013 г. между Кокинов и лидера на ГЕРБ, в който Кокинов се обръща към Борисов с думите: “дръпнал си го бил нещо”.

Пред Свободна Европа Рашков обаче нито потвърди, нито отрече самоличността на свидетля. "Този въпрос трябва да се изследва", каза вътрешният министър.

И още един публичен белег

Има още факт в подкрепа на хипотезата, че свидетлят, заплашен с "канибалската" реплика, е именно Симеонов. Броени дни след като Симеонов публично се отказа от твърденията си (в интервю за Нова телевизия), че Мирослав Найденов му е предлагал подкуп от 200 000 лева, той беше назначен за аграрен аташе в Брюксел.

Борисов публично оповести на два пъти, че “претоплянето” на тази история цели да го дискредитира. Това той стори както пред симпатизанти на ГЕРБ, така и пред медии. Пред журналисти бившият премиер коментира случая в деня, когато стана ясно, че в МВР е разпитван Николай Кокинов. Самият Кокинов отказа да даде подробности пред Свободна Европа по какъв повод е бил разпитът му. Засега от МВР не са оповестили кога възнамеряват да разпитват бившия премиер, а и не са назовали свидетеля срещу него по име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във