Параграф22 Daily

§22 Новини

Поне 140 от 170 малки водноелектрически централи са незаконни

Водноелектрическата централа под язовир "Бебреш" е изградена през 2014 година и преди това Ботевград не е имал проблеми с водоснабдяването. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Пенчо Пандъков, експерт хидробиолог, член на сдружение "Балканка". "Откакто го изградиха, Ботевград има проблеми с осигуряването на питейни води", посочи той.

Справка в Агенцията за устойчива енергетика показва, че е изкупувана енергия от ВЕЦ "Бебреш" и е реализирана печалба. "Така че този ВЕЦ си е работил. Причината да не работи през цялата година е единствено фактът, че през цялата година язовир "Бебреш" е под половината от обема си, т.е. той се поддържа в много ниско ниво, което е абсурдно на фона на факта, че това е изравнител, годишен, и би трябвало всяка пролет да е пълен, за да може да обезпечи нуждите през периода на маловодие", допълни специалистът.

Изминалата година е средна по влажност година и засушаването не би трябвало да е причина язовир като "Бебреш" да бъде с толкова ниско ниво, смята Пандъков. "Там причините са дадени права на фирми да ползват вода, които са в конфликт с обществените интереси и също там един от големите проблеми, които ние подозираме, е кражбата на вода", коментира той. "За съжаление не можем да го докажем, защото язовирът не е в списъка с язовири с национално значение и не се публикуват данните за неговите обеми в сайта на министерството. Но не е възможно язовир "Бебреш" - един от язовирите, които се пълнят най-бързо, защото не е чак с такъв голям обем, да не може да се напълни цяла година при средна по влажност година. И в същото време потреблението на вода да не е чак толкова голямо - поне отчетеното. Със сигурност тук става въпрос за огромна кражба на вода."

Ние работим от 7-8 години по темата с ВЕЦ-овете и сме установили нарушения и нередности навсякъде, където сме ровили и сме проследили какво се случва. По-голямата част са изградени незаконно, подчерта той. За целта са пуснали сигнали, но по думите му "всичко се замита" от прокуратурата и няма никакъв резултат. Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени неправомерно от компетентните органи - басейновите дирекции, твърди още Пенчо Пандъков. "Те са в нарушение на плановете за управление на речните басейни, на Закона за водите, също на някои планове за защитените територии", изтъкна експертът. "Почти няма случайни хора собственици на ВЕЦ-ове, там всички са политически обвързани фигури по някакъв начин, близки до партиите и на практика наблюдаваме процес, при който нашите институциите не просто се обезличават, но биват използвани само да узаконяват злоупотребата с обществени ресурси", коментира хидробиологът.

"Много често в последно време ми се случва, подавайки сигнал за тотално нарушение на законите, да не се явяват на нашите сигнали контролиращи органи или преди да се явят, да съобщават на нарушителя, за да могат да не го хванат", съобщи още Пенчо Пандъков. Той даде пример с техни проверки, при които многократно хващат ВЕЦ-ове в нарушение, докато съответната басейнова дирекция нито веднъж не е засякла подобно нарушение.

Клуб "Балканка" не е против добива на енергия от водните обекти, но настоява процесът да се провежда по регламент и да се спазват законите."От 2000 година насам около 170 малки водноелектрически централи са построени, като за 140 поне от тях ние сме доказали, че са незаконни. Другите не казвам, че са законни. Има единични добри примери, те могат да се видят на нашия сайт. Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете, но в голямата си част става въпрос за липса на контрол и при установени нарушения всевъзможни опити на институциите да ги маскират и да ги узаконят", заяви Пенчо Пандъков.

Всяка злоупотреба, която не е наказана, води до нови, по-големи злоупотреби, а всяка наказана води до по-малко злоупотреби в бъдеще, отбеляза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във