Параграф22 Daily

§22 Новини

Поредна тесла: Плащаш данък - тогава спираш колата от движение!

Спирането от движение на автомобила да е възможно само при представяне на документ за платен данък върху него, дължим към момента на заявката, сочи текст от променената Наредба No І-45 от 2000 година, публикувана в портала за обществени консултации на Министерския съвет. Промените засягат регистрирането, отчета, спиране от движение и пускане в движение и т.н. на моторните превозни средства, като предложения за тях се приемат до 5 септември.

Според вносителите съществуват случаи, когато собственици прекратяват регистрацията на притежаваните от тях превозни средства, без да са платили местен данък върху него, а при при подобни случаи събирането на дължимите суми е значително е затруднено. В сега действащата Наредба няма обвързаност между действията по прекратяване на регистрацията на превозно средство и заплащане на дължимия местен данък. Така обаче се ощетяват бюджетите на общините, твърдят вносителите. Според статистиката на КАТ, за първите шест месеца на 2019 г. в "Пътна полиция" от отчет са били свалени близо 350 хиляди моторни превозни средства, като от тях почти 280 000 са леки автомобили.

Освен това новата наредба предвижда електрическите превозни средства да имат различни регистрационни табели от останалите. При тях фонът ще е зелен, светлоотразителен, вместо бял, като графичните знаци остават в черен цвят. Не се предвижда задължителна смяна на номерата на вече регистрираните електромобили. "Поставянето на отличителни регистрационни табели на електрическите автомобили цели да ги направи по-разпознаваеми, ще повиши осведомеността на обществото и ще насърчи хората да мислят за по-чиста околна среда", се посочва в мотивите към проекта. Включени са и нови текстове, които изясняват възможностите за извършване на идентификация на превозни средства и монтаж на табели с регистрационен номер извън пунктовете на "Пътна полиция".

Facebook logo
Бъдете с нас и във