Параграф22 Daily

§22 Новини

Поредно дело в Турция срещу българските граничари

В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе поредно заседание по делото срещу четиримата български гранични полицаи, които са обвинени за смъртта на турски бракониер през 2008 година. Делото срещу тях в Турция беше заведено през 2019 година.

На днешното заседание се очаква да бъде разгледан отговорът на турското министерство на правосъдието по искането на съда граничните полицаи Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков да бъдат обявени за издирване с „червена бюлетина“ на Интерпол.

Бургаските магистрати отказаха да предоставят биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци на полицаите. От българска страна са изпратени само справки, че те са неосъждани, припомни турският адвокат, който защитава правата на българските гранични служители Джошкун Молла.

На предното съдебно заседание Турският наказателен съд отхвърли поисканата от адвокат Молла отмяна за издирването на граничните полицаи с „червена бюлетина“ и екстрадицията им. Съдът не прие аргументите, че това искане е неоснователно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във