Параграф22 Weekly

§22 Новини

Поредно отлагане на делото за клевета срещу Цветанов

Уволнената от съдебната система председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова премина в отбрана в заведеното от нея дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.


На днешното заседание на Пловдивския районен процесът се обърна срещу Тодорова, след като защитата на вицепремиера поиска да бъде допусната като доказателство справка от Софийския градски съд за всички забавени дела и мотиви на Тодорова от 2004 година насам, тъй като извършената от съдебния инспекторат проверката срещу нея обхваща много малък период от време. Съдийката Екатерина Роглекова се съгласи и мотивира с правото на защитата да се организира така, както намери за добре, навличайки си гнева на ангажираната от Тодорова председателка на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. nbsp;Според нея забавените от Тодорова дела нямат връзка с процеса, тъй като не доказват покровителство от нейна страна на организираната престъпност, а периодът от 2004-та до 2012 г. е измислен от защитата, тъй като не фигурира в изказването на Цветанов. Доковска реагира остро и на отказа на съда да допусне като доказателства копие от интервю на премиера Бойко Борисов, в което той заявява, че е предложил на вътрешния министър да се извини на Тодорова. Доковска предложи да представи решението на Върховния административен съд от август, с което беше отменено първото дисциплинарно наказание на Тодорова - намаляване на заплатата.


В това решение са описани номерата на всички забавени дела, за които тя беше санкционирана. Роглекова обаче заяви, че в него няма данни за датата, на която е било образувано делото срещу рецидивиста Васил Маникатов, заради което Цветанов порица Тодорова като защитник на мафията.Въпреки че поисканата от защитата на Цветанов справка стана причина за отлагането на делото за 18 октомври, не е ясно дали вътрешният министър има полза от неговото протакане. На заседанието тази седмица съдът прие експертното заключение и корекциите по дешифровката на презаписа на интервюто на вътрешния министър пред Би Ти Ви без да има спор около казаното от него.


Експертизата върху записа вече роди подозрения в натиск върху вещото лице, коетоnbsp; първоначално даде заключение, че не бил годен за използване. Защитата на Цветанов явно е осъзнала, че ще е пълен резил да отрича казаното от него, оспорвайки автентичността на записа. Въпросът е колко ще набъбне списъкът от забавени дела и мотиви на Тодорова назад във времето в новата справка и дали съдът ще признае това за услуга в полза на организираната престъпност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във