Параграф22 Daily

§22 Новини

Поръчител осъди банка в Русе за изплатен заем

Поръчител по кредит осъди банка в Русе за изплатен заем. Районният съд отхвърли иска от 20 436,81 лв. с лихвите и постанови кредиторът да плати на мъжа с инициали А.П.А. сумата от 2011,20 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в Русе, съобщават местните медии.

До съдебния спор се стига, след като банката запорира заплатата на човека с изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител. А.П.А. твърдял, че не е подписвал договора за поръчителство и той е погасен по давност. Той бил сключен още през 2004 г. от В.Ж.В., който получил 10 000 лв. кредит. Вещото лице по делото обаче доказало чрез почеркова експертиза, че подписът е негов.

Представените доказателства от банката потвърдили, че А.П.А. действително е поръчител и сключеният договор не е нищожен. Кредиторът поискал запор, опис и оценка на движими вещи, но после 2 г. не си потърсил парите.

"Изпълнителното дело е възобновено, след като е прекратено по силата на закона и постановлението е без правни последици", мотивират се магистратите.

Според справката А.П.А. е погасил дълга си по давност и вече не е длъжник на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във