Параграф22 Daily

§22 Новини

Последният човек на Цацаров в ПРБ - Мария Шишкова, подава оставка като зам.-главен прокурор

Мария Шишкова отново е подала оставка като зам.-главен прокурор. Тя ще бъде гласувана в сряда на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Шишкова е пожелала да напусне поста още в началото на декември 2019 г. – малко преди бившият главен прокурор Сотир Цацаров да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Шишкова беше част именно от екипа на Цацаров. Тя е заместник-главен прокурор от 20 октомври 2014 г. Преди това беше съдия – най-напред в районния съд в Пловдив (1996 г.-2000 г.), а от 2000 г. до 2014 г. в окръжния съд в града, сочи Лекс.

Скоро след като подаде оставка за първи път обаче стана ясно, че е била помолена да остане още два месеца. Така тя трябваше да напусне ръководството на прокуратурата през март 2020 г. Малко преди това да се случи обаче Шишкова оттегли оставката си и така остана на поста през първите шест месеца на Иван Гешев начело на държавното обвинение.

Тя беше петият му заместник заедно с директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Десислава Пиронева.

Не е ясно дали Гешев ще предложи друг на овакантеното от Шишкова място или ще работи с четирима заместници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във