Параграф22 Daily

§22 Новини

Последно: 24 в ареста при акцията срещу ислямистите

24-ма души са арестувани при спецакцията на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково заради срещу проповядването на война. Сили на полицията, жандармерията и ДАНС проведоха във вторник мащабна операция срещу екстремизма на територията на страната.От операциите в посочените градове срещу първоначално са били задържани 140 души, от които накрая в ареста са останали 24.

Претърсени са били над 40 адреса, намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, които по информация на bTV, са били свързани с радикален ислям и "Ислямска държава". Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашките в тоалетните.

Службите са следили екстремистите няколко месеца.  "Изпратил съм необходимите служители, само командированите служители са над 300, и отделно имаме участие на местните структури. На определени адреси са проведени всъщност обиски, претърсвания и изземвания. Търсени са забранени предмети. Иззети са съответните веществени доказателства, но за всичко останало компетентната структура е прокуратурата", посочи Лазаров. Бившият главен мюфтия Недим Генджев предупреди, че редица джамии в цялата страна, които са без имами, са потенциални места за разпространение на радикален ислям. По думите му в България има 331 джамии без проповедници."Като няма имами, там отиват фундаменталисти. Това означава, че всеки може да отиде там, да проповядва, да проведе петъчна молитва и да говори глупости", каза Генджев пред bTV.

По думите му никой не знае какво се случва в джамиите като тази в пазарджишкия квартал "Изток", а проповедниците там са поддържани от Главното мюфтийство. "Защо са в ромските махали? Ами този народ е най-беден", заяви Генджев. "Рибата се вмирисва откъм главата", коментира той и стигна по-далеч – посочи главния прокурор Сотир Цацаров и настоящия глава на мюсюлманското вероизповедание Мустафа Алиш Хаджи като виновници за случващото се в редица места като кв. "Изток" и конкретно - за разпространението на радикален ислям в страната. По думите му зад главния мюфтия стоят ДПС и Делян Пеевски, а 13-те имами, които бяха осъдени за проповядване на антидемократична идеология, са били назначени по времето на Мустафа Алиш Хаджи.

Генджев, който години наред бе в спор с Мустафа Алиш Хаджи за това кой е легитимният главен мюфтия обясни, че главният прокурор е пренебрегвал жалбите му срещу избора на Хаджи, когото нарече "проводник на радикален ислям в България". Генджев призова Сотир Цацаров да отстрани главния мюфтия и обясни, че ако разследващите го призоват да свидетелства, ще говори и освен това ще им представи документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във