Параграф22 Weekly

§22 Новини

Поставиха под домашен арест разследван за изнудване

Окръжният съд в Бургас измени на "домашен арест" наложената на Нуран Бекир мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от пресцентъра на магистратурата. Той е разследван по обвинение в изнудване, придружено с причиняване на лека телесна повреда и отнемане на имущество, което е извършено от две и повече лица. За деянието, извършено на 9 април 2014 г. в с. Каблешково, са обвиняеми общо 4 лица, служители на фирма за бързи кредити в гр. Айтос.


На 11 април 2014 г. Районен съд - Поморие е наложи на Бекир мярка за неотклонение задържане под стража. На 12 април 2014 г. съдът е отхвърлил искането за изменение на мярката за процесуална принуда в по-лека. Обвиняемият и неговият защитник обжалваха пред Окръжен съд - Бургас този отказ. Адвокатът пледира, че първоинстанционният съд не е взел предвид новите обстоятелства по делото, въз основа на които искат изменение на мярката за неотклонение. С разпитите на двама от разследваните било изяснено, че Бекир присъствал на мястото на престъплението като шофьор на автомобила, а самото деяние било извършено от други лица. Събрани били доказателства, установяващи точно кой е нанесъл побой на пострадалото лице.


Според защитника предходното условно осъждане на подзащитния му не обосновава опасност той да стори престъпление. Не била налице и опасност да се укрие. Бекир и адвокатът му помолиха съда да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.


Представителят на Окръжна прокуратура - Бургас намери за основателна молбата на Бекир за изменение на постановената му мярка за неотклонение задържане под страж. След прецизен анализ на събраните доказателства държавното обвинение прави извод за семпло участие на обвиняемия в деянието, предмет на разследването. Той е работил като шофьор и изпълнявайки служебните си задължения е превозил останалите трима до местопрестъплението, уточни прокурорът. Той посочи, че разследването е в начален момент, а останалите трима обвиняеми за деянието са с мерки за неотклонение домашен арест. Прокурорът приема, че изменение на мярката за неотклонение задържане под стража в домашен арест, ще бъде адекватно спрямо извършеното от Бекир и не би попречило за разкриване на обективната истина.


Определението на Окръжния съд вБургас е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във