Параграф22 Daily

§22 Новини

Пострадалите от банки и ЧСИ излизат на улиците в граждански протест

Тази седмица в София се проведе първата организационна среща на пострадали от банките и от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) граждани, обединени от една обща цел - съвместна борба срещу произвола на кредитните институции и на частните съдебни изпълнители. Участваха НПО като Организационният комитет на граждански организации – „Граждански контрол“; „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“; „Движение за пълна заетост и ценова стабилност“ и „Съюз закрила на пострадалите от банки, финансови институции и частни съдебни изпълнители“.

След бурна дискусия Организационният комитет взе няколко важни решения: да се организира в неделя, 14 декември 2014 г., Национален протест срещу произвола на банките и на частните съдебни изпълнители в цялата страна. В София протестът ще е пред Съдебната палата, а в другите по-големи градове - пред общините. Освен това най-вероятно утре, 6 декември 2014г., в БТА ще се проведе и нарочна пресконференция за запознаване на медиите - а чрез тях и на обществеността, с вижданията и с исканията на Организационния комитет.

Предвижда се и формиране на работна група, която ще направи пълен юридическия анализ на необходимите законодателни промени, които  да доведат до спиране в бъдеще на произвола върху гражданите от страна на трезорите и на ЧСИ, с координатор адвокат Десислава Филипова. Работната група трябва да подготви до 12 декември 2014 г. всички документи относно предлаганите от НПО нормативни промени, които да се внесат в държавните институции.

Ще се търси и активно гражданско взаимодействие с други аналогични граждански организации със сходни виждания и цели, за да се привлекат колкото си може по-големи групи активисти. Отговорни за това са Светозар Съев, Ангел Славчев и Димитрин Вичев. Ще се сформира и работна група за координация на действията по градове, начело с Марияна Шаламанова и Димитрин Вичев, както и работна група за медийна координация, водена от Ангел Славчев.

Организационният комитет възложи на всички участници в срещата да информират своите структури по места из цялата страна, за да проведат срещи и подготвителни действия за протеста на 14 декември 2014 г.. Освен това се предвижда и пълна мобилизация на всички фейсбук активисти с цел алтернативно информиране на обществеността за започващата борба на всички пострадали от банковия и от ЧСИ произвол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във