Параграф22 Daily

§22 Новини

Потърпевши ще обявяват пред МВР "откраднатата" си самоличност

Лични карти и паспорти, които вече веднъж са обявени за невалидни, да не могат да се подновяват. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД), предложени от МВР и които са публикувани за обществено обсъждане до 13 юни.

Целта на поредните поправки е да бъде преустановена практиката "по ревалидиране на обявени за невалидни български лични документи, които преди това са били декларирани като загубени или откраднати", е записано в мотивите на вътрешното министерство. Според сега действащите правила има възможност, ако се открие личен документ, то да бъде "възстановен".

Една от целите е да се постигне и съответствие на информацията за личните карти и паспортите, която е налична в информационната система на МВР, на Интерпол и на Шенгенската инфо система, е записано още в мотивите на вносителите.  Цели се още да бъде предвидена възможност за обявяване за невалидни на документи за самоличност - лична карта, паспорт и заместващ го документ когато предходния документ от същия вид не е върнат от българския гражданин, а новият документ за самоличност се получава чрез упълномощено лице (при подаване на заявление за издаване на български личен документ в дипломатическите или консулските служби извън страната), както и по служебен път е получена информация за използвани подправени лични документи (фалшива самоличност).

За невалидни ще се обявяват и документи, когато по изрично искане на лицето, то е декларирало, че се съмнява, че с данните, съдържащи се в съответния документ, е злоупотребено (чужда самоличност).

Предложенията за законодателни промени идват на фона на голямата кампания през настоящата и следващата година, когато предстои да бъдат преиздадени над 3.5 млн. лични документи. И въпреки че заради епидемията от коронавирус МВР удължи с 6 месеца валидността на личните карти, паспортите и шофьорските книжки, в момента тече ударно издаване на нови документи, за да се избегне напрежението и струпването на много хора в полицейските управления, което се очаква да се засили през есента и в края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във