Параграф22 Daily

§22 Новини

Потушен е пожарът при село Вълча поляна

Потушен е пожарът до елховското село Вълча поляна. Рискът от нови пожари в региона остава. За три дни в Елховска община изгоряха около 9 хиляди декара.В селото и днес остават военни и пожарникари, които следят огнищата да не се разгорят отново. В готовност остават и горски служители и граничари. Вчера селото бе обградено със земни просеки, което спомогна огънят да бъде отдалечен от къщите.

Пожарът е локализиран, но все още има тлеещи места и рискът от ново разпалване е голям. В района от няколко месеца не е валяло, влажност почти няма, ниската растителност е изсъхнала, вятърът допълнително усложнява обстановката и само при искра огънят мигновено се разраства.

Вчера за няколко часа стихията погълна над 3 хиляди декара. Огънят погълна една къща и стопански постройки. Засегната бе широколистна гора, стотици декари сухи треви и храсти. Изяснява се причината за възникването на пожара, като се работи по версията, че искрата е тръгнала от трактор, който работел в района. В другото елховско село Лесово в понеделник и вторник пожар унищожи над 6 хиляди декара сухи треви и храсти.

Рискът от бързоразпространяващи се силни пожари днес е екстремно висок в Югоизточна България. Температурите в Хасковско, Ямболско и Бургаско ще достигнат 36 градуса, а поривите на вятъра – до 20 м/с, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код за опасни горещини действа в 22 области в България. През следващите 48 часа ще се повиши рискът от пожари и в северната част на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във