Параграф22 Daily

§22 Новини

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на прокуратурата. Срещу него вече е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост.

Димов, който е част от кабинета „Борисов 3“ от квотата на „Обединени патриоти“, прекара нощта в Трето районно в София, където първоначално бе отведен на разпит след спецакцията в неговото ведомство, но впоследствие бе задържан за 24 часа. Чрез адвоката си той подаде оставка от ареста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Предстои тя да бъде гласувана и от депутатите в парламента.

Според прокуратурата Димов е давал разрешения водата от язовир „Студена“ да бъде използвана за промишлени нужди, въпреки че е бил надлежно уведомен, че нивото ѝ е значително намаляло. Съгласно Закона за водите язовирът е държавна собственост и като такава се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата пък се съблюдава от местното ВиК, което е докладвало за проблема на министерството.„Министърът е този, който ежемесечно утвърждава графицити и разрешава водоползването“, припомни прокурор Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура.

Ако Ненов Димов бъде признат за виновен, той може да поучи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години. Той ще остане в следствения арест с прокурорска заповед за 72 часа, а от прокуратурата обявиха, че ще поискат спрямо него да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във