Параграф22 Daily

§22 Новини

Повдигнаха обвинения на държавни служители и на техен съучастник

На 18 ноември 2014 г. на територията на градовете Варна и Добрич е проведена специализирана операция на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура (СГП) и Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), насочена към противодействие на корупцията в изпълнителната власт.

Във връзка с образувано досъдебно производство по описа на Специализирано звено „Противодействие на корупцията” към СГП в момент на получаване на подкуп в гр. Варна са задържани три лица, две от които - служители в държавната администрация. Същите, в съучастие с трето лица,  са извършители на множество престъпления, покриващи състава на чл.302, във вр. с чл.301 от НК (подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение). Според наличната информация лицата са получавали неправомерно подкупи, за да прикриват нарушения на земеделски производители по чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи и на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, както и кръстосано съответствие, съгласно изискванията на чл.21 от Регламент /ЕС/ № 65/2011 г. на Европейската комисия.

От образуването на досъдебното производство на 31 октомври 2014 г. до 18 ноември 2014 г. са установени повече от 20 случая на поискване и получаване на подкупи.

При извършените процесуално-следствени действия са осъществени претърсвания на 15 адреса, като са иззети множество доказателства - компютърни конфигурации (лични и служебни); флаш памети; CDкарти, фотоапарати; телефони и СИМ-карти; служебна документация; GPSустройства и др. Разпитани са 14 лица в качеството им на свидетели и потърпевши на извършените престъпления от горепосочените лица.

Пет лица са били задържани за срок от 24 часа по ЗДАНС.

Повдигнати са обвинения на три лица за престъпления по чл.302, т. 2 във връзка с чл.301, ал.1, предложение І и ІІ от НК, във вр. с чл.20 и чл.26 от НК. Две от лицата са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление, а на едното от лицата е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във