Параграф22 Daily

§22 Новини

Повдигнаха обвинения за смъртта на четиримата работници в "Слънчев ден"

Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинения за извършени престъпления след проведено разследване за причините, довели до смъртта на четирима души при срутването на хотел "Вероника” в курортния комплекс "Слънчев ден”, съобщава БНР.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически  ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител - "Планекс” ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп“ ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника“. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг“ ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

За извършване на строителната дейност по събаряне на 8-ми април тази година са били наети загиналите  Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в закона. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка”. Наложена им е мярка "забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата". Деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност е наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Работата по разследването продължава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във