Параграф22 Weekly

§22 Новини

Повече от 130 магистрати са обвиняеми или подсъдими

Срещу 131 прокурори, съдии и следователи се водят разследвания, стана ясно от информация на прокуратурата. Става дума най-вече за дела, по които има повдигнати обвинения, но които още не са внесени в съда - едва по 27 е започнало съдебно прение. От държавното обвинение не са уточнили и за какви най-типични престъпления са разследвани повечето магистрати.


Според Закона за съдебната власт, ако магистратът е обвинен в умишлено престъпление, той трябва да бъде отстранен от длъжност от Висшия съдебен съвет(ВСС) по искане на главния прокурор или на 1/5 от членовете на съвета. Не е ясно колко съдии, прокурори и следователи са били отстранени заради водени срещу тях разследвания. Миналата година ВСС отстрани следователката Татяна Шарланджиева и прокурора Стойчо Ненков, който не подаде протест срещу оправдателните присъди по САПАРД. За по-стари периоди информация няма, защото дотогава такава информация не се съобщаваше публично.


Въпреки внушителния брой от 131 разследвани магистрати, то числото съвсем не е изчерпателно, тъй като миналата година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че около 80% от разследванията формално се водят срещу неизвестен извършител. Това означава, че точното число може да е в пъти по-голямо. Общият брой на работещите в съдебната власт е между 5 и 6 хиляди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във