Параграф22 Daily

§22 Новини

Повече от 150 варненци посетиха Деня на отворените врати в съдебната власт

Повече от 150 варненци гостуваха в „Ден на отворените врати в Темида“ във Варна, организирани от Висшия съдебен съвет и Апелативен район Варна. Събитието, което се проведе в Съдебната палата на площад „Независимост“ във Варна бе открито от председателя на Апелативен съд Варна Ванухи Аракелян, която заедно с административните ръководители на Апелативна прокуратура и на Окръжен съд - Варна, наградиха победителите в националния ученически конкурс за есе на тема „Познатата и непозната съдебна власт“.

Живко Деянов Пенчев – ученик в X А клас на СОУ „Йордан Йовков” град Тервел и Михаил Емилов Димитров от XIIa клас на Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”във Варна , получиха награди таблет и електронна книга. Есетата на учениците от Варна демонстрираха познания за съдебната власт, както и оригинален творчески подход по темата.
Информационният тур „В сърцето на Темида“ даде възможност на гражданите и на специално поканени представители от различни ключови за съдебната система общности лично и отблизо да се запознаят със структурата на съдебната система в България и на институциите от органите на съдебната власт във Варна, да видят работата на магистратите и на съдебната администрация в реална среда, да разгледат съдебни зали, деловодства и различни служби в съдебната палата, да дискутират със следовател, съдия и прокурор за спецификата на работата на магистратите. Гости на Деня на отворените врати в Апелативния район бяха представители на общността на незрящите хора от Варна. За тях бе предвидена презентация на софтуерен продукт Спийч лаб /Speech lab/, който превръща текстови файлове в говор.

Ръководството на Окръжен съд - Варна се срещна с представителите на хора в неравностойно положение и на бизнеса. В дискусията с тях бяха обсъдени възможностите за подобряване на комуникацията между съда и тези целеви общности.

Голям интерес предизвика и симулативния наказателен съдебен процес, подготвен и представен от студенти от Юридическия факултет на ВСУ “Черноризец Храбър“ и техния ментор съдия Росица Тончева от ВОС. След представянето на наказателния казус корупционно престъпление гостите имаха възможност да го коментират в дискусия със своите домакини – съдии и прокурори от Апелативен и Окръжен съд Варна, Апелативна и Окръжна прокуратура. Гражданите получиха отговори на въпросите, свързани с дейността на органите на съдебната власт.

На информационното бюро във фоайето на 2-я етаж на Съдебната палата се презентираха специално подготвени информационни рубрики - филми за ролята и функциите на съдебната власт.

Това събитие във Варна бе първото от поредицата Дни на отворени врати в Темида, които ще се проведат и в Бургас, Пловдив, Велико Търново, София и ВСС. Целта на инициативата е хората и участниците в събитията да могат да получат максимално достъпна и разбираема информация за ролята и функциите на съдебната власт и на ВСС и лично да се запознаят с работата на институциите в структурата на съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във