Параграф22 Daily

§22 Новини

Повече от 80 държави атакуваха банковата тайна

Повече от 80 държави подписаха споразумение в Берлин, което може да сложи край на банковата тайна в световната борба срещу данъчните измами, макар че критици сочат недостатъци в споразумението, предаде „Франс прес".Споразумението, известно като Multilateral Competent Authority Agreement, беше подписано след двудневни разговори на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. Домакин на срещите бе германският финансов министър Волфганг Шойбле.

51 държави подписаха едно споразумение за автоматичен обмен на информация, което ще започне да действа от септември 2017 година. Според него властите на всяка участваща държава ще бъдат отговорни за събирането на информация и предаването й на другите държави. Целта е всяка страна да бъде напълно запозната с офшорните притежания на своите граждани. Банките ще започнат да събират информация от 2016 година за техни клиенти, които имат повече от 250 хиляди долара по сметка.

Държавите също ще могат да решават на основа случай по случай коя информация ще бъде автоматично обменяна. Швейцария например обяви, че ще предава информация само за страни, които са важни за швейцарската индустрия. Така че притежанията на богати граждани от бедни държави няма да попадат под контрол.

Около 30 други държави, включително Австрия, Швейцария, Бахамските острови и Обединените арабски емирства, обещаха да се присъединят към споразумението от 2018 година.

Форумът беше под патронажа на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която е със седалище в Париж.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във