Параграф22 Daily

§22 Новини

Повече ПТП-та, загинали и ранени на пътя спрямо първите месеци на миналата година

Увеличение на тежките катастрофи в България през първите четири месеца на годината, отчита полицията. МВР представи за обществено обсъждане проект за промени в Закона за движение по пътищата. Министър Бойко Рашков обясни, че от миналата година има нарастване както на броя на тежките катастрофи, така и на броя на ранените и починалите.

Най-голям ръст в цифрите по отношение на инцидентите на пътя се забелязват в София и Пловдив. Според вътрешния министър Бойко Рашков е повече от ясно, че у нас състоянието на пътищата и качеството им пряко влияят върху броя на тежките ПТП-та. "Възникнали са 1220 тежки ПТП-та, загинали са 105 участници в движението, и са ранени 1530. Ето тези резултати, които ние сравняваме тази година с предходната година, ни притесниха, защото се оказва, че в сравнение с 2021 г. се отчита увеличение и по трите показателя. Първо - брой на тежките ПТП-та, които са се увеличили като брой със 107. На загиналите броя е увеличен с 31. На ранените - 150".

От 1 януари до 4 април тази година катастрофите, станали по магистралите у нас, са 31. Загиналите са четирима, а ранените - 39.  По първокласните пътища в страната цифрите са следните: 105 тежки катастрофи, 22-ма загинали и 138 ранени. Статистиката сочи още, че неправилните маневри, несъобразената скорост, неосигуряването на предимство, както и неспазването на дистанция са сред основните причини за възникване на инциденти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във