Параграф22 Daily

§22 Новини

Повече сигнали за беззаконие по плажовете в област Варна тази година

Зачестиха случаите по Черноморието, в които джипове и други тежкотоварни автомобили навлизат на територията на български плажове и паркират върху дюните. Повече сигнали има през тази година, потвърди областният управител на Варна Стоян Пасев. Той настоява да се създаде туристическа полиция, която да преследва нарушителите. „Не знам дали са по-недисциплинирани туристите. Проверих какви са наказанията в Гърция. Ако там спреш с кола върху пясъчната ивица, от 500 евро започват глобите, а тук са от 50 до 500 лева. Трябва това да се промени, защото ако на българина не му бръкнеш по-дълбоко в джоба няма как да разбере, че това не е място за паркиране“, коментира губернаторът.

Водещият на сутрешния блок на БНТ пък припомни за скандалният случай на плаж Перла, където джип закъса в пясъка до морските вълни. Наложи се да бъде изтеглен с подемна техника. Областният управител на област Варна изтъкна, че сигналите за нарушаване на закона по плажовете гражданите не ги пускат към администрацията, а в телевизиите. Затова той апелира към всички, които открият такива нередности, да пускат сигнали до общината и областната управа.

Правомощията на областната управа срещу нарушителите достигат да направят констативен протокол. Ако имат пълномощно от министъра на туризма, може да бъдат глобени по Закона за туризма, другият вариант е по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие или да направят акт по ЗУТ, обясни Пасев.

Увеличат се и случаите, в които летовници разпъват своите палатки върху дюните и нощуват върху защитени зони в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. „Един от сигналите беше за джипове в местност Лимана, но като направихме проверката, нямаше превозни средства. Това място е трудно достъпно и само с джипове се стига дотам“, каза още областният управител на Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във