Параграф22 Weekly

§22 Новини

Повечето адвокатски хонорари скачат двойно

Минималните адвокатски такси и хонорари за процесуално представителство драстично се увеличават. Това става ясно от публикуваните днес в Държавен вестник изменения в Наредбата за минималните размери на адвокатките възнаграждения, съобщи "Правен свят".


Новост в регламента за плащанията е, че за защита по граждански дела адвокатите вече ще получават по 100 лева за всяко заседание, когато делото продължи повече от две заседания. Иначе при гражданските дела най-съществено се увеличава първоначалното възнаграждение по делата за бащинство и оспорване на бащинство - от 250 лева на 500 лева.


При гражданските и административни дела има сериозно увеличение на възнагражденията за изготвяне на касационна жалба с основания за допускане на касационно обжалване - за това вече ще се плаща минимум 600 лева, вместо досегашните 150 лева. За изготвяне на отговор по касационна жалба с основания за допускане на касационно обжалване, адвокатите ще получават минимум по 500 лева при досегашни 150 лева.


За изготвяне на молба за отмяна на влязло в сила решение, без явяване в съдебно заседание, възнаграждението ще е не по-малко от 300 лева, а когато адвокатът се явява в съдебно заседание, заплащането ще е не по-малко от 500 лв.


Съществени промени има и при възнагражденията по наказателни дела. Досега защитата в досъдебното производство струваше минимум 300 лева и допълнителни 60 лева на ден за извършване на процесуални действия в различни дни. С измененията в наредбата цената на защитата в досъдебната фаза вече ще зависи от повдигнатото обвинение и предвиденото наказание.


Най-сериозно увеличение тук има за тежките престъпления. Ако обвинението предвижда до 15 години затвор, защитата вече ще струва минимум 1500 лева, а не 800. За престъпления, които се наказват с над 15 години затвор, възнаграждението на адвоката скача от 1200 на минимум 2000 лева. При най-тежките престъпления, които предвиждат доживотен затвор, възнаграждението на адвоката вече ще е най.малко 3000 лева, а не 1800.


С промените в НПК от лятото на м. г. и възстановената глава 26 и чл. 368, обвиняемите отново могат да поискат прокуратурата или да внесе обвинителен акт в съда, или делото им да бъде прекратено, ако от досъдебното производство са минали повече от две години. За подготовка на искането минималното възнаграждение на адвокат досега бе 250 лв., но вече скача двойно на 500 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във