Параграф22 Daily

§22 Новини

Повечето кредити украинската Приватбанк е давала на свързани с нея структури

Повечето кредити, които е разрешавала банката на подгоненния от властта в Киев олигарх Игор Коломойски, са били предоставяни на негови бизнес структури в "неговия си" регион - Днепропетровска област. Това твърди украинската медия ZN.UA като се позовава на балансова отчетност от самата влогонабираща институция.

Съгласно изнесените данни, с които разполага изданието, към 1 януари 2015 г. Приватбанк е разрешила 97,5% от всичко свои кредити в гривни, да се инвестират единствено и само в подопечната на Игор Коломойски Днепропетровска област, а 31,9% от целия валутен кредитен портфеил на трезора са били пласирани в далечен Кипър. От тук следва простата сметка, че за останалите региони на Украйна банката е заделила не повече от 1% от всички разрешени финансирания.

„Как така се получава, че независимо от изключително широкото си представяне във всички региони на Украйна, клоновете и офисите на Приватбанк са давали заеми само на една-единствена област в страната, макар че днес никой не може да си спомни за какви точно финансирания е ставало дума там” , се отбелязва още в статията.

По-рано стана известно, че украинската Национална банка е предоставила извънредна финансова помощ на Приватбанк в размер на 800 млн. гривни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във