Параграф22 Weekly

§22 Новини

Повишават суверенитета на руската икономика, правят собствена платежна система

Президентът на Русия Владимир Путин обяви на среща с активисти на Общоруския народен фронт(ОНФ), че се подготвя специален закон за дейността на системообразуващите отрасли на националната икономика. Целта на новия нормативен  акт е да се повиши рязко равнището на независимост на руската икономика от влиянието на външни фактори и шокове.


В момента се пристъпва към създаване на Национална система за разплащане(НПС). "На първо време тя ще обхване системообразуващи отрасли като банките и застраховането, телекомуникации, отбранително-производствените комплекси и транспортната инфраструктура.


"Трябва да сме сигурни, че каквото и да се случва по света в политиката, икономиката и финансите, разплащанията в Русия ще се осъществяват без ни най-малко забавяне или усложнение", подчертал президентът.


По думите на Путин, в създаването на новия закон участват най-активно администрацията на президента, Централната банка и правителство, както и бизнесът.


Държавният глава е посочил, че картовите оператори като Visa и MasterСard, които заедно държат близо 90% от руския пазар за картови разплащания, рискуват да загубят този пазар заради възникналото недоверие към тях. "Тези две компании са подложени на много силен политически натиск. Но от чисто икономическа гледна точка , за тях това е много голяма грешка", подчертал президентът на Русия и дал за пример страни като Япония и Китай, които са създали собствени национални платежни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във