Параграф22 Daily

§22 Новини

Повтарящите се стрелби в американските училища

САЩ са единствената развита страна, в която стрелби в училищата се случват отново и отново, като вчерашното нападение срещу начално училище в Тексас. Ето справка на Франс прес за най-смъртоносните нападения, извършени в последно време, отбелязва БТА.

Ювалди, Тексас, вчера

18-годишен мъж уби 19 ученици и двама преподаватели в началното училище "Роб" в град Ювалди, на около 130 км западно от Сан Антонио, щата Тексас, показват официални данни на министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Заподозреният също е мъртъв.

Оксфорд, Мичиган, 30 ноември 2021 г.

15-годишен юноша уби хладнокръвно четирима ученици и рани шестима други и преподавател в комплекс на гимназията на Оксфорд, градче северно от Детройт. Извършителят беше обвинен в "терористичен акт" и "убийства" и, нещо рядко случващо се в САЩ, родителите му също са обвинени.

Санта Кларита, Калифорния, 14 ноември 2019 г.

16-годишен юноша отбеляза рождения си ден, стреляйки по съучениците си от гимназията, като уби двама и рани трима други, преди да опита да се самоубие. Жертвите са на 14-15 години.

Санта Фе, Тексас, 18 май 2018 г.

17-годишен ученик простреля 20 души в гимназията, където учи. Двама възрастни и осем младежи загинаха. Стрелецът е в затвора.

Паркланд, Флорида, 14 февруари 2018 г.

На деня на Св. Валентин 19-годишният Никълъс Круз обстреля с полуавтоматична пушка гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", от която е бил изключен за лошо поведение. Загинаха 17 души, повечето непълнолетни. Нападателят е арестуван.

Бентън, Кентъки, 23 януари 2018 г.

15-годишен ученик застреля с пистолет двама ученици на същата възраст в гимназия "Маршал каунти". 18 бяха ранени от куршуми или в последвалия стрелбата хаос.

Роузбърг, Орегон, 1 октомври 2015 г.

26-годишен студент застреля 9 души в университета "Умпка". След като беше ранен, той се самоуби с куршум в главата.

Оуклънд, Калифорния, 2 април 2012 г.

Мъж застреля методично седем души в малкия калифорнийски университет "Ойкос". Нападателят, бивш студент от корейски произход, беше арестуван и почина в затвора седем години по-късно.

Нютън, Кънектикът, 14 декември 2012 г.

След като уби майка си, неуравновесеният Адам Ланса, на 20 години, отне живота на 26 души, включително 20 деца на възраст между 6 и 7 години, в началното училище "Санди хук". След това се самоуби. САЩ продължават да помнят това масово убийство поради големия брой убити деца.

Технологичният университет на Вирджиния, Вирджиния, 16 април 2007 г.

Неуравновесен студент, родом от Южна Корея уби 32 души, преди да се самоубие. При нападението срещу реномирания универститет са използвани два полуавтоматични пистолета.

Колумбайн, Колорадо, 20 април 1999 г.

Двама тежко въоръжени ученици от гимназия "Колумбайн", на 17 и 18 години, убиха в рамките на няколко минути 12 свои съученици и учител, след което се самоубиха в библиотеката. Броят на жертвите щеше да е още по-висок, ако бяха успели да взривят самоделните си бомби.

Остин, Тексас, 1 август 1966 г.

Бивш морски пехотинец се покачи на върха на главната сграда на Тексаския университет в Остин и в продължение на 90 минути стреляше напосоки по всички, които забележеше долу. Загинаха 14 души и бяха ранени 32, преди нападателят да бъде ликвидиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във