Параграф22 Daily

§22 Новини

Пращат на границата с Турция още 350 жандармеристи и граничари

30 000 опита за нелегално преминаване на границата ни с Турция са били регистрирани от началото на годината, това съобщи шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов. По думите му само за изминалия месец са направени 1858 такива опита, което напрактика е двойно повече спрямо юли. Само през последните 24 часа в Турция са върнати са 11 групи с общо 220 мигранти, преминали незаконно границата ни край Малко Търново и Резово. За това през следващата седмица охраната на българо-турската граница се очаква да бъде подсилена с 200 души от "Фронтекс" - европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС. Освен тях на границата ще бъдат изпратени и 150 служители на дирекция "Жандармерия" от различните поделения от цялата страна

„Освен усилването на българо-турската граница, полагаме изключителни усилия и във вътрешността на страната с помощта на колегите от Национала полиция и Дирекция „Миграция”. Това, което не успяваме да задържим на българо-турската граница, колегите ни помагат и във вътрешността на страната има доста задържани лица”, допълни Ангелов. Според него в момента ситуацията по границата е под контрол, но заради засиления миграционен натиск страната ни е длъжна да подсили охраната на границата с Република Турция, откъдето предимно влизат мигрантите.

"Наблюдаваме активизиране и на колегите от турската страна. Ние сме напълно наясно, че те са изправени пред още по-голям натиск, но наблюдаваме тяхното засилване на активността им, специално в района на българо-турската граница. От ежедневните ни контакти виждаме, че колегите полагат много усилия и благодарение на тях успяваме да удържим тези потоци”, разказа още Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във