Параграф22 Daily

§22 Новини

Пратиха зад решетките жена, присвоявала чужди пари като служител на фирма за бързи кредити

Подсъдимата С.Д. е осъдена на една година и осем месеца „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок за извършено от нея престъпление по чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201 от НК. Тя е била привлечена към наказателна отговорност и предадена на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Лом, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

С.Д. работела като търговски представител на дружество „К.Е.“ ЕООД, което сезанимавало с отпускане на бързи кредити и имало издаден лиценз от БНБ. В това качество тя имала редица права: да внася и да тегли средства по разплащателната сметка на фирмата, да получава извлечения за извършените транзакции по нея, да разписва документи, свързани с кредити, да подава и получава документи. Имала пълномощия да извършва правни и фактически действия във връзка с изпълнение на възложените ангажименти по договора за търговско представителство. За целта бил използван офис на фирма „С.Д. и С.“ ЕООД в гр. Лом, където били отпускани кредити от името и за сметка на „К.Е.“ ЕООД.

През пролетта на 2015 г., по време на посещение на представителите на кредитната институция, била установена липса на парична сума. Разбрало се за извършваните от подсъдимата С.Д. злоупотреби, както със средствата на „К.Е.“ ЕООД, така и на клиентите. Това станало повод за прекратяване на пълномощията й.

С оглед възникналите обстоятелства били проведени срещи с кредитополучатели. Множество лица от гр. Лом и региона, фигурирали в системата на дружеството като такива със сключени договори за парични заеми, отрекли това, както и че са получавали средства от кредитната институция. Някои от тях обяснили, че са кандидатствали за кредит, но им бил отказан такъв, а впоследствие са били уведомени за съществуващи задължения.

Сред измамените от подсъдимата Д. било и семейство на жена в тежко здравословно състояние, трудноподвижна, с 95 % инвалидност след преживян инсулт. Нейното име също фигурирало сред длъжниците на „К.Е.“ ЕООД по договор за паричен заем в размер на 400 лева.

При разследването на случая е било установено, че С.Д., възползвайки се от предоставените й права, в периода от м. юли 2014 г. до м. март 2015г., в гр. Лом, присвоила чужди парични средства, представляващи собственост на „К.Е.“ ЕООД. За целта били съставяни неистински частни документи – договори за паричен заем, които тя употребила за доказване на съществуващи правни отношения за отпускане на средства по тях. Общият размер на предмета на престъплението е 19 500 лева. До приключване на досъдебното производство от тях са възстановени 6 357,44 лева.

Присъдата е влязла в законна сила. Освен наложеното й наказание „лишаване от свобода“, подсъдимата С.Д. е осъдена да възстанови на „К.Е.“ ЕООД сумата в размер на 13 142,56 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във