Параграф22 Daily

§22 Новини

Правели "на тъмно" проверките за незаконна сеч

По каква причина държавните институции правят на „тъмно" проверки по сигналите за  нарушения и незаконна сеч. Този въпрос задават граждани и представители на граждански организации в писмо до медиите. Те изтъкват, че имат сериозни основания да се съмняват, че се прави опит не за проверка за нарушения при сечта до село Осоица, община Горна Малина, а за потулване на нарушения, правени в системата на горските стопанства.

В писмото се припомня, че стотици жители на Осоица и околните селища в община Горна Малина са организирали подписка и са били готови да блокират подбалканския път, за да привлекат вниманието на държавните органи върху безобразната сеч и обезлесяването а района. Притеснените жители споделят, че сечта е разрешена от „Държавно горско стопанство - Елин Пелин" и е трябвало да спре миналата година. Това обаче не се е случило. В резултат на продължилата сеч са се образували свлачища, реки от кал, които се стичат към улиците и къщите, както и опасност от наводнения при по-силен дъжд.

След проведени разговори и постигане на договореност протестните действия са отложени. Договорено било да бъде направена публична проверка за всички обстоятелства с участието на държавните органи и на протестиращите.

Според представителите на гражданската организация проблемният въпрос, който остава, е как да се прекратят нарушенията и практиките за прикриване на злоупотреби при т. нар. „законна сеч". Те са убедени, че тези злоупотреби не са малко - например, проверката, която е трябвало да се извърши в община Горна Малина не просто е отложена, а умишлено се претупва и се прави всичко възможно да не се проведе прозрачно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във