Параграф22 Daily

§22 Новини

Правен абсурд: ГЕРБ поиска да разпитва служебните министри чрез ЦИК

В опитите си да отблъснат атаките на служебното правителство бившите управляващи от ГЕРБ стигат до абсурди. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) във вторник представителите на партията настояха служебните министри да дадат обяснения пред органа за своите нападки към кабинета „Борисов 3”. Като предлог използваха жалбата, която коалицията ГЕРБ-СДС подаде в ЦИК преди няколко дни. В нея се твърди, че отчетът на кабинета на президента Румен Радев за първия му месец всъщност е форма на предизборна агитация, насочена срещу партията на Бойко Борисов.

По време на отчета, който беше представен публично, служебният премиер Стефан Янев коментира ситуацията след предходното правителство така: „Това, което заварихме, е хаос и колкото повече работим и се заравяме в секторите и проблемите, откриваме, че дори е повече от хаос – един системен безпорядък и липса на правила.” В същия дух, но с повече конкретика говориха и министрите му в отделните си ресори. Това разгневи бившите управляващи, които схванаха критиките към партията си като предизборна агитация, провеждана в държавно учреждение, пише Сега.

Жалбата им обаче не се посрещна със съчувствие от повечето изборни комисари. Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева, която я докладва пред колегите си, посочи: „От отчета на служебното правителство не считам, че има ясно изявен призив за подкрепа на партии и коалиции, или за неподкрепа.” И предложи жалбата да бъде отхвърлена.

ГЕРБ: Министрите да пишат обяснения

Тук се намеси членът на ЦИК Красимир Ципов, който беше зам.-вътрешен министър в кабинета на Борисов, а впоследствие и депутат от ГЕРБ. Той предложи комисията да поиска от участниците в пресконференцията „писмени доказателства за изложените твърдения”. „Смятам, че в нея бяха предоставени много твърдения, в които премиерът обяснява, че той и министрите са заварили системен безпорядък, липса на правила и корупция. След като видим какви обяснения ще предоставят те, да вземем своето решение и да преценим налице ли е подкрепа или неподкрепа за определена политическа сила”, настоя Ципов.

Подокрепиха го и останалите представители на ГЕРБ в комисията. Георги Баханов даже поиска в решението на ЦИК по казуса да се добави, че неправомерната агитация е извършена с употребата на публичен административен ресурс.

Колегите им: Безумия!

След като герберите се произнесоха, в залата, където заседаваше ЦИК, се понесе думата „безумия”. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова зададе на Ципов очевидния въпрос: на какво правно основание комисията може да поиска писмени обяснения от министрите и в какво качество ще го направи? „Доколкото съм запозната с практиката на ЦИК в предходни мандати при разглеждане на жалби, свързани с провеждане на предизборна кампания, писмени обяснения от някоя от страните в конкретна жалба никога не са искани, тъй катно мисля, че ЦИК няма такова изрично правомощие”, изтъкна Нейкова.

Цитов обаче упорстваше. Той цитира думи на вътрешния министър Бойко Рашков, който заявил на пресконференцията, че „не са разкрити престъпления от управляващата партия или представители на управляващата партия”, както и че „в МВР има служба, която не познава думите ГЕРБ, БСП или ББ”. „И тъй като ние не видяхме на въпросната пресконференция доказателства в подкрепа на тези твърдения, правя предложение да изискаме г-н Бойко Рашков да представи доказателства, които да доказват, че не са разкрити от управляващата партия или представители на управляващата партия, че в МВР има служба, която не познава думите ГЕРБ, БСП или ББ”, настойчиво продължи бившият началник в МВР.

„Твърденията, че не са разкрити престъпления от управляващата партия, в какъв смисъл е призив за неподкрепа към нея?”, поинтересува се говорителят на ЦИК Цветозар Томов. „Г-н Томов, намираме се в предизборна кампания. Какъв по-ясен призив за неподкрепа от това вътрешният министър на пресконференция да излезне и да каже, че не са разкрити престъпления от управляващата партия в изборния процес за 45-ото Народно събрание?”, раздразнено отвърна Ципов.

Резултатът: ЦИК е несъгласна

Накрая всички искания на герберите, както и самата жалба на коалицията ГЕРБ-СДС, бяха отхвърлени. „Ако започнем да разглеждаме такива жалби и да взимаме решения по тях, ние ще политизираме собствената си дейност, а това не бива да правим, ако искаме комисията да си изпълнява функциите както трябва. Аз не помня един случай, в който текущото правителство на България да не е имало отрицателни оценки за предходното. Хайде да не търсим под вола теле, а да се съсредоточим върху работата, която имаме да вършим”, обобщи мнението на мнозинството Цветозар Томов.

Представителите на ГЕРБ останаха недоволни. „Това решение на ЦИК показва и е доказателство за формалния подход на този състав на ЦИК към работата по време на избори”, заяви Йорданка Ганчева. А Ципов отново повтори, че служебното правителство агитира срещу неговата коалиция, без да предоставя доказателства за нападките си. „Визирам думите на вътрешния министър, който е и вицепремиер, отговорен за организационно-техническата подготовка на изборите, а вече сме почти по средата на предизборната кампания и ние не сме му виждали очите”, напомни той пак за Бойко Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във