Параграф22 Daily

§22 Новини

Правилна е ориентацията на ОДМВР-София с акцент върху превенцията

Положителна оценка за работата на ОДМВР - София през 2015г. бе дадена след днешния отчет - анализ, представен от директора на областната дирекция ст. комисар Мариета Иванова пред зам.- министъра на вътрешните работи Цвятко Георгиев, зам.- главния секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Ивайло Спиридонов, административните ръководители на окръжната прокуратура, окръжния и административния съд и народни представители от областта.
Считам, че в посочените приоритетни задачи много правилна е ориентацията на дирекцията за поставяне на силен акцент върху превенцията. Тя е най- силният механизъм за въздействие върху средата и значително подобрява контакта с гражданите по най-чувствителните теми, заяви заместник- министър Цветко Георгиев. Той препоръча след задълбочен анализ да се набележат мерки за подобряване на работата в отделни направления на дейност.

Добра оценка на работата на дирекцията през 2015г. даде и заместник- главният секретар на МВР. Гражданинът е в центъра на нашата дейност и организацията на работа трябва да бъде в посока подобряване на услугите, предоставяни на хората и особено на потърпевшите - сливане на процеса на разкриване и разследване с цел единност, експедитивност и постигане на максимално бързо правораздаване, изтъкна гл. комисар Арабаджиев.

Своето задоволство от съвместната работа с ОДМВР- София и постигнатите резултати изказаха и представителите на прокуратурата и съда. Отчетена бе положителната тенденция, че през 2015г. няма нито едно върнато разследване или дело поради грешки, допуснати от разследващи полицаи. В тази посока работата на полицейските служители бе оценена на много високо ниво.

През изминалата 2015г. регистрираните престъпления на територията на ОДМВР- София са 3425, което е понижение с 8.6% спрямо 2014г. В същото време разкриваемостта е нараснала с 3.3 пункта, достигайки 41.6%. Разкрити са и шестте извършени умишлени убийства; постигната е 100% разкриваемост на отвличанията; тя е увеличена при телесните повреди.

И през 2015г.  основен дял в регистрираните криминални престъпления заемат престъпленията против собствеността - 1721 спрямо 2080/ 2014г., с разкриваемост 22.2%. Регистрирани са 36 грабежа спрямо 38/ 2014г. и е увеличена тяхната разкриваемост - 50% срещу 44.7%/ 2014г. Кражбите заемат 43.4% от всички регистрирани престъпления, тяхната разкриваемост е 20.7%. В хода на проведените полицейски операции по линия „акцизни стоки“ през изтеклата година са иззети 443 074 къса цигари, 189 кг. тютюн и 563.5 литра алкохол.

Изключително висока оценка на работата на „Охранителна полиция“ бе дадена от ръководството на Областната администрация на София област по отношение създадената организация при тежкия пътен инцидент в тунел „Витиня“ с участието на 62 автомобила, при обезпечаване охраната и сигурността на гражданите по време на Националния събор на народното творчество в Копривщица, както и опазването на обществения ред  и охраната на изборния процес при провелите се местни избори и национален референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във