Параграф22 Daily

§22 Новини

Правителството полага всички усилия за ограничаване на бежанския поток

Правителството полага максимални усилия за осигуряване на необходимите финансови средства за доизграждане на възпиращите съоръжения. Това е част от мерките, които предприема кабинетът на премиера Бойко Борисов за ограничаване на бежанския поток. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов пред журналисти при инспекцията на строително-монтажните дейности по възпиращото съоръжение по българо-турската граница в района на ГКПП "Капитан Андреево". На проверката присъстваха и областният управител на Хасково Станислав Дечев, областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев и народният представител Евгения Ангелова. Цветанов уточни, че на територията на Хасковска област са изградени 12 км възпиращи съоръжения. По думите му, те ще бъдат довършени до май месец, ако са благосклонни метеорологичните условия, а от последните 35 млн.лв., които са били отпуснати, 72 хил. лв вече са осигурени и представени като отчет за довършването на тези 12 км. От изказването му стана ясно също, че има шанс за европейско финансиране за доизграждането на защитните съоръжения по границата с Турция.

Цветанов посочи, че настояването на премиера за финансова подкрепа от страна на Европа получава подкрепата на ЕК и е въпрос на време да се осигури европейско финансиране. Той бе категоричен, че България трябва да бъде финансирана като външна граница на ЕС. Според председателя на ПГ на ГЕРБ това са общи политики, които трябва да представляват интерес за всички политически формации, които имат представителство в Съюза, за да бъдат защитени националните интереси на България.

Цветанов коментира също отпадането на отпадането на текстове от Закона за електронната идентификация, който бе приет на второ четене от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Той увери, че не е във война нито с министър Бъчварова, нито с който и да е друг. По думите му, отпадането на Параграф 6 и 7 от законопроекта, по никакъв начин не трябва да се възприема като саботиране или спиране на електронното правителство и на електронното правителство. Цветанов обясни, че електронни чипове, които да дават възможност за електронно гласуване и електронно управление могат да бъдат слагани и на кредитни карти и на други магнитни носители, така че електронното управление не би могло да бъде спряно.

Според него отпадането на Параграф 6 и 7 е било необходимо, защото това са текстове, които касаят личните документи и специалния закон за тях наблюдава от Европейската комисия с оглед специфични изисквания, които дават възможност с личните си документи българите да преминават през различните граници на държавите от ЕС и в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във