Параграф22 Daily

§22 Новини

Правната комисия на парламента спря заради нескопосан проектозакон за извънредното положение

Правната комисия в парламента заседава за около час във връзка с гледане на второ четене на законопроекта за извънредното положение, след което си даде почивка заради хаос. Оказа се, че депутатите трябва да обсъждат няколко работни документа, които са несъвместими помежду си.

Народни представители се оплакаха, че не знаят какво гласуват. Филип Попов от БСП се ядоса и напусна гневно залата.

В началото на заседанието пък репортерите бяха помолени да излязат с цел безопасност предвид епидемиологичната обстановка заради коронавируса Covid-19. За сметка на това заседанието може да се гледа на живо на сайта на парламента.

След като депутатите успяха да гласуват няколко члена, в един момент объркването стана всеобщо. Служителката от парламента, която готви работните документи, също обясни, че вече не знае какво се случва.

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който е бивш председател на правната комисия, предложи прекъсване от 30 минути или един час, за да може работният доклад да бъде подреден.

Сегашната шефка на комисията Анна Александрова първоначално се запъна като обясни, че дори два часа не биха стигнали за това. След това обаче тя си промени мнението и даде първо 30-минутна почивка, а после се коригира и обяви пауза от един час.

Вчера пленарната зала одобри законопроекта на първо четене. Прие се предложения за корекции на второ четене да може да се правят до 18 ч. на същия ден. Въпреки краткия срок, депутати са внесли голям брой такива, някои от които са по-генерални. Това и късите срокове за действие, изглежда, са затруднили неимоверно ръководството и служителите към правната комисия.

Идеята е законопроектът да мине днес през комисията, за да може да се гласува още утре и в пленарна зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във