Параграф22 Daily

§22 Новини

Правната комисия пусна на първо четене обединения законопроект за съкратеното съдебно следствие

Парламентарната правната комисия одобри на първо четене без дебат общ законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които съкратеното съдебно следствие няма да се прилага при най-тежките престъпления срещу личността - умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Общият текст обедини трите първоначални проекта - на БСП, Обединените патриоти и "Воля". До заседанието на комисията се стигна след свикания в края на миналата седмица извънреден председателски съвет на Народното събрание по искане на БСП.

Тогава опозицията възрази срещу едновременното придвижване на взаимноизключващи се проекти, имайки предвид този на ГЕРБ, внесен от Министерския съвет. От най-голямата управляваща партия пък твърдят, че проектът им за промени в Наказателния кодекс, който предвижда прилагането на съкратеното съдебно следствие да бъде само ограничено и да зависи от преценката на съда, се допълва "логически, обективно и фактически" с останалите. Сега от ГЕРБ отново дадоха заявка, че няма да приемат общия законопроект и ще настояват гарантиращата намаляване на наказанието съкратена процедура да не се прилага само за умишлените убийства. 

„Доста бързо свършихме, защото по правилник трябваше да обединим трите законопроекта в общ доклад, за който от утре след като бъде обявен в пленарна зала, ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. Съответно имаме идея да предложим тридневен срок или по-съкратен срок, след което следващия вторник да насрочим извънредна правна комисия, да видим постъпилите предложения между първо и второ четене, да го подложим на обсъждане и на гласуване в Комисията по правни въпроси, след което следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване. Най-вероятно е предложението да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат убийствата", коментира председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова.

Аргументът на ГЕРБ да брани прилагането на съкратеното съдебно следствие е свързан с ефекта от бавенето на делата, ако те се разглеждат по общия ред. "Смятаме, че с тежките телесни повреди изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система от работа. Ще се върнем в 2007 г., когато 268 хил. преписки бяха прекратени (поради изтичане на абсолютната давност - б. а.). Разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но нека да обсъдим. Не е категорично, това е като мнение. Нека чуем главният прокурор какви мисли, съдиите от ВКС - ще ги поканим и следващия вторник да го обсъдим. По никакъв начин не се отказваме от нашите предложения, ще ги обсъдим на много голям широк, обществен дебат“, подчерта Александрова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във