Параграф22 Daily

§22 Новини

"Правосъдие за всеки": Премиерът компилира чужди предложения, няма конституционна инициатива

Инициативата "Правосъдие за всеки" излезе с позиция по предложението на министър-председателя Бойко Борисов за нова Конституция и за свикване на Велико Народно събрание.

Премиерът Бойко Борисов, явно влязъл в ролята на самодържец, се опита за пореден път да си присвои правомощия, каквито няма, и да изнасили парламентарната демокрация с предложения за конституционни промени, които той неизвестно защо, нарече проект за нова Конституция, и свикване на Велико Народно събрание, коментират от инициативата. "Ясно е, че министър-председателят няма конституционна инициатива и не може да бъде вносител на такива предложения. Това обаче не попречи на Борисов да заяви същите от името на една парламентарна група, която той третира като "своята" и да се изкаже от името на поне още една, доколкото за внасяне на конституционен проект са нужни 120 народни представители", които той на практика задължи да внесат предложенията", се посочва още в позицията.

Борисов представи зле компилиран проект на чужди предложения за промени в Конституцията, обсъждани години назад във времето, в част от които разпознахме две от идеите на "Правосъдие за всеки" още от 2015 година и едно от новите ни предложения, представени на 17 юли тази година, заявяват от инициативата.

Те посочват, че в предложенията има едно значимо отсъствие - реформата в прокуратурата и ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор. "Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния конституционен проблем на държавата, съдържащ се в два конституционни текста. Той отдавна го направи заложник на сенчестата власт, която определя главните прокурори, а после чрез тях контролира изпълнителната и законодателната власт и се меси пряко в независимостта на съда", пише в позицията.

От инициативата искат оставката на Борисов за "пряко нарушаване на Конституцията и поругаване на духа и смисъла на парламентаризма".

Facebook logo
Бъдете с нас и във