Параграф22 Daily

§22 Новини

Правосъдният министър бистри със съдии проектозакона за „запрещението”

Правосъдният министър Христо Иванов пое ангажимента да проведе конкретни дискусии с големи групи съдии по проектозакона за физическите лица и мерките за подкрепа, предлаган от правосъдното министерство. Той и омбудсманът Константин Пенчев присъстваха на международен семинар на тема „Дееспособността като универсален стандарт за пълноценност на човека. Международните перспективи и българската правна реформа".

Христо Иванов и Константин Пенчев се обединиха около становището, че сега действащата повече от 70 години уредба за дееспособността е крайно остаряла. Тя не съответства на всички международни стандарти в областта на човешките права.

Поставянето под запрещение на хора с интелектуални затруднения според тях е подход, който трябва да се отмени. Мотивите на правосъдното министерство са свързани с това, че вместо да бъдат ограничавани възможностите на човека със затруднения, трябва да има мерки за подкрепа, така че да е сигурно, че неговите желания и предпочитания са взети предвид.

Христо Иванов уточни, че споровете около законопроекта са свързани по-скоро със средствата за постигането на основната цел. „Ние трябва да дадем на бенефициентите, на потенциалните ползватели цивилизована рамка и начин да живеят достойно", коментира министърът.

Той определи предвижданата промяна не само като законодателна, но и като културна и езикова. Иванов обеща, че ще работят още по законопроекта, но в ограничени срокове, така че да не допускат забавяне на внасянето му в Народното събрание.

Омбудсманът Константин Пенчев призова за спазване на човешките права. „Трябва да свикнем с мисълта, че всички сме равни", заяви той.

Юристът Надя Шабани, програмен директор на Български център за нестопанско право, заяви, че реформата трябва да даде сигурност на хората. Тя оцени усилията на екипа на правосъдния министър за това, че е успял да сложи на масата един готов законопроект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във