Параграф22 Daily

§22 Новини

Правосъдният министър иска дисциплинарки срещу прокурори, разследвали "Осемте джуджета"

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура, свързани с разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

По думите му има данни, че с действията си магистратите са нарушили закона и затова той очаква Прокурорската колегия да си свърши работата: "Това не са обаче единствените сигнали. В момента разглеждаме още, касаят различни случаи. Тук първо сезирахме главният прокурор, сезирахме Инспектората и, след като не последваха никакви действия, а госпожа Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът на правосъдието да упражни правомощията си и да не чакаме повече другите органи, които очевидно не желаят винаги да упражняват правомощията си".

Демерджиев заяви, че е готов и с искането си за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев и ще го внесе незабавно във Висшия съдебен съвет, ако Конституционният съд даде положителен отговор на въпроса на предшественика му Янаки Стоилов - има ли право на това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във