Параграф22 Daily

§22 Новини

Прецедент: Германски съд позволи съдебен процес на акционерите срещу Daimler

Германското правосъдие даде днес зелена светлина за съдебен процес на акционерите срещу Daimler в рамките на скандала с манипулации на вредните емисии, съобщи съдът в Щутгарт, цитиран от Франс прес. Подобен съдебен процес вече започна срещу Volkswagen, припомня БТА. Решението идва след жалба на акционерите, които упрекват производителя на Mercedes Benz, че не е изпълнил задълженията си да предостави информация на пазарите по време на Дизелгейт и предявяват иск за щети от загубите, които са претърпели инвестициите им.

С това решение, взето в края на декември, но оповестено днес, Щутгартският съд иска занапред откриването на "съдебна процедура-модел", която ще позволи да се съберат в един процес общите въпроси от няколко дела, сочи Invrestor.bg .

Адвокатите на ищците твърдят, че Daimler е трябвало още от 2012 година "да информира финансовите пазари за рисковете, които произтичат от използването на незаконни софтуери в дизеловите му автомобили", каза Андреас Тлип , цитиран в комюнике на кантората му. "Смятаме, че няма основание за тази жалба и ще я оспорваме с всички юридически способи, с които разполагаме", коментира Daimler.

Автомобилостроителят оспорва от самото начало всички обвинения, отправени срещу него. Министерство на транспорта на Германия нареди в началото на юни да се изтеглят незабавно 774 000 автомобила Mercedes в Европа, след като Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA) установи, че в тези автомобили е използван софтуер, който може да манипулира нивата на вредните емисии.

Най-засегнатите модели са минивановете Mercedes Vito и високопроходимите автомобили от емблематичния клас GLC и C.

След избухването на скандала Дизелгейт през септември 2015 година няколко германски прокуратури започнаха разследване за измама, манипулация на котировките на борсата и повеждаща реклама срещу служители на Volkswagen, но и срещу марките на автомобилния концерн Audi и Porsche, както и срещу автомобилостроителя Daimler, компанията за оборудване Bosch и срещу Opel - филиал на PSA Peugeot Citroen.

Facebook logo
Бъдете с нас и във