Параграф22 Daily

§22 Новини

Пред МРРБ пострадаха двама полицаи и бяха обгазени над 40 протестиращи, хвърчат линейки

Двама полицаи са пострадали по време на протеста пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До напрежението се стигна след призив на лидера на движение „Възраждане” да се нахлуе в сградата. Протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон. Органите на реда отговориха с лютив спрей.

Над 40 са пострадалите след използвания от полицията лютив спрей, съобщават от Спешната помощ. На място са изпратени няколко линейки, а част от пострадалите вече са откарани към Университетска болница "Царица Йоанна" в София. След сблъсъците има двама ранени полицаи и е счупена врата на министерството. Полицаите са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ.

Протестиращите настояват за оставката на министър Петя Аврамова заради безводието в Перник.

Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата, съобщават от МВР. 

Уточнение:

Лютивите спрейове през последните години стават все по-предпочитана алтернатива на газовите. Стандартната им маркировка е като OC (Oleoresin Capsicum/ олиорезин капсикум). Активната съставка при тях са капсаициноиди - капсаицинът и няколко подобни свързани химически вещества, които се извличат от лютите чушки. Именно на тях се дължи лютивината. Ефектът при контакт с очите причинява силна болка, обилно сълзене и временна слепота. При контакт с кожата, веществата причиняват силно парещо, болезнено усещане. Според концентрацията на капсаициноиди, ефектът може да продължи между 20 и 90 минути. Като средство за защита лютивият спрей е много ефективен и срещу животни като кучета и дори мечки. Все по-често полицейските сили в цял свят се спират на лютивите спрейове като несмъртоносно средство за контрол на масови безредици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във