Параграф22 Daily

§22 Новини

Пред спецсъда застанаха Прокопиев, Дянков и Трайков, обвинаеми за продажбата на EVN

Иво Прокопиев се изправи пред Спецсъда по време на поредното заседание по делото за продажбата на държавния дял от EVN, с което са нанесени щети на държавата в размер на 28 милиона лева. Заедно с него подсъдими по делото са бившите министри от кабинета "Борисов 1" - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, заради участието им  в сделката за раздържавяването на 33% от електроразпределителното дружество през фондовата борса през 2011 г.

Пред съдиите Прокопиев заяви, че не разбира в какво е обвинен. След него онлайн се включи бившият финансов министър Симеон Дянков, който също се оплака, че го съдят. От скайпа Дянков се похвали, че е оставил финансите на държавата във "великолепно състояние". "Обвинението срещу мен е грубо нарушение на закона", каза пред спецсъда Дянков. Бившият му колега Трайчо Трайков заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на EVN. Техен защитник е Ина Лулчева, която също е в съдебната зала.

Подсъдими са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев - "Булброкърс". Един от тях заяви пред съда, че сделката е била изненадваща и не вярвал, че ще се случи. Причината - никой не искал да купува, тъй като било време на криза. Според служителя на Прокопиев "Булброкърс" си свършила перфектно работата и сделката била успешна.

В ранния следобед започнаха пледоариите по делото, въпреки че защитата на подсъдими протакаше събитията с цел отлагане на процеса за есента. Съдът обаче реши да пристъпи към разглеждане на делото. Очаква се държавното обвинение да заяви в съдебна зала какви наказания иска за олигарха, за бившите министри и за другите трима обвиняеми.

Съдиите отказаха и да приобщят към делото материали от медиите на Прокопиев „Дневник“ и „Капитал“ и близките до него „Медиапул“, „Клуб Z“, „Фрогнюз“, bTV и Факти.бг. Публикациите, предложени на съда от адвокат Даниела Доковска, са за спечелено гражданско дело от Прокопиев срещу Стоян Мавродиев за клевета.

"Съдът не може да обоснове своите изводи от медиите, защото журналистите излагат фактите не от непосредствено възприятие. В края на съдебното дирене съдът има свои непосредствени впечатления", отсече съдия Вилислава Ангелова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във