Параграф22 Daily

§22 Новини

Предадоха на съд шестима души за иманярство

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу шестима души за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законово установения ред, както и за търсене на такива обекти без разрешение. (престъпление по чл. 278 ал. 1, алт. 2 пред. 1 от НК и по чл. 277а, ал. 7, ал. 2 пр. 3 от НК).

Шестимата мъже, които са от района на Видин, са Васил Владов, Димитър Димитров, Димо Димов, Валентин Вълчков, Петър Асенов и Диян Данаилов. Затова и делото ще се гледа в Окръжния съд във Видин.

Владов е обвинен за това, че е държал в жилището си в с. Арчар, Видинска област, общо 7 броя монети и предмети, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство. На Владов е повдигнато и обвинение за противозаконно държане на металотърсач, който не е бил регистриран по надлежния ред.

В жилищата на другите двама обвиняеми - Димитров и Димов в с. Арчар разследващите също са намерили металотърсачи, които не са били регистрирани по Закона за културното наследство. Общият брой на уредите, с които иманярите откриват археологически находки, са три.

При разследването в апартамента на четвъртия обвиняем Вълков са намерени ценности – автентична бронзова отливка, апликация, ремъчна от ранен османски период (16-17 в.).

Асенов е държал противозаконно 110 броя монети и предмети, които също не са регистрирани. Данаилов пък държал противозаконно общо 7 броя монети и предмети с историческа стойност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във