Параграф22 Weekly

§22 Новини

Предявяват доказателства по тежко наказателно дело

Окръжният съд - Бургас предяви на подсъдимите в процес за отвличане и убийство на бургаския бизнесмен С. Г. С. през 2008 г., веществените доказателства, представени по делото, съобщиха от пресцентъра на магистратурата.


По искане на защитниците, съдът дава възможност те и техните подзащитни да се запознаят индивидуално с всяко веществено доказателство в насроченото за 18 февруари 2014 г. от 10.00 ч. съдебно заседание. Съдебното заседание протече в присъствието на подсъдимите Стоян Петров, Стоян Колев, Нено Стоянов и Галин Костов. Спрямо подсъдимия Станислав Михайлов процесът продължава да се води задочно, тъй като той е нередовно призован и по данни на ОД на МВР - Бургас е с неизвестен адрес.


Пресцентърът уточнява, че неговите права са защитени от упълномощените от него двама адвокати и назначения от съда резервен защитник. Съдебният състав пристъпи към този етап в съдебното следствие, след като прецени, че са извършени всички останали процесуални действия в защита на процесуалните права на страните и предвид изявленията на подсъдимите, че ще дадат обяснения, след като се запознаят с веществените доказателства.


Окръжният съд в Бургас изслуша ДНК експертиза за установяване на произход, изготвена по писмени данни. Тя установява самоличността на труп, като сравнява изследванията, направени от друго вещо лице, изготвило в досъдебното производство ДНК експертиза по данните на намереното тяло и на родителите на бургаския бизнесмен. Необходимостта от експертиза по писмени данни възникна, тъй като първото вещо лице е починало. Заключението на второто вещо лице бе оспорено от адвокатите на подсъдимите с аргумент, че то не е се е запознало с информационните носители на изследваните обстоятелства.


Окръжният съд - Бургас отхвърли тяхното искане за допускане на нова експертиза, която да изследва повторно ДНК материал от намереното тяло и от родителите на бизнесмена. Съдът заличи от списъка на свидетелите многократно издирвана и призовавана свидетелка, като прецени, че тя избягва явяване по делото и даване на показания, поради опасение да не набеди лицето, с което живее във фактическо съжителство. За последните две съдебни заседания тя представи първо болничен лист за заболяване на детето й, а днес на самата нея.


В хода на съдебното заседание стана ясно, че ангажираният от подсъдимия Стоян Петров адвокат, не може да изпълнява задълженията си, поради разминаване в основната линия на защита с клиента му. Адвокатът не се яви по делото, а подзащитният му бе представляван от назначения му резервен защитник. Петров направи изявление, че желае да си ангажира и да се консултира с адвокат, тъй като му предстои да дава показания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във