Параграф22 Daily

§22 Новини

Предимно мъже завеждат дела за обида и клевета във фейсбук

Лавинообразно се увеличава броят на делата за обида и клевета през последните години в Районен съд в Стара Загора, съобщи в интервю за предаването „Репортер“ говорителят на наказателното отделение Дарина Стоянова. Почти половината от тъжбите са за думи и твърдения във фейсбук или електронно издание, а мъжете са основните инициатори на съдебните „битки“ за обида и клевета.

Никой не може да запази анонимност в интернет, затова трябва да бъдем прецизни в изказа си, препоръча съдия Стоянова.

Наред с делата за реплики в социалните мрежи, старозагорци напоследък се съдят и за неоснователно според тях подадени сигнали в полицията. При 3 дела наказателни от  частен характер за обида и клевета за цялата 2016 и 8 за 2017, през миналата година броят им е скочил на 16, показва статистиката. Четири от тях са по тъжби на старозагорския кмет Живко Тодоров срещу негови съграждани, които той е оттеглил. Пето негово дело е било образувано и приключило с извънсъдебно споразумение през предходната 2017 г.

От делата миналата година 15 са по тъжби на силния пол и само едно е инициатива на жена.  При подсъдимите също водят господата – 13, при дамите - 3.

Размерът на гражданските искове при дела варира между 1500 и 5000 лв.,  съобщи още съдия

Facebook logo
Бъдете с нас и във