Параграф22 Daily

§22 Новини

Предизборно демократите подпукаха Тръмп, вадят му данъчните декларации

Федерален апелативен съд вчера постанови в полза на комисия на Камарата на представителите, която иска достъп до данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп и отхвърли твърдението на Тръмп, че Конгресът е превишил правата си, предаде Асошиейтед прес.

Тричленен състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия се съгласи с решението на съдия от по-долна инстанция в полза на Конгреса. Окръжният съдия на САЩ Тревър Макфадън - бивш служител на министерството на правосъдието и назначен на тази позиция от Тръмп - постанови през декември, че председателят на Комисията за доходите и разходите към Камарата на представителите има широки правомощия да поиска документите и министерството на финансите трябва да ѝ предостави данъчните декларации. Тримата съдии от апелативния съд се съгласиха с това. Съдиите също така отхвърлиха аргумента на Тръмп, че искането е проблематично отчасти защото не включва обещание за запазване на поверителността на записите.

Не стана ясно веднага дали Тръмп ще обжалва и дали по делото ще има окончателно решение преди встъпването в длъжност на новия Конгрес през януари. Ако републиканците си възвърнат контрола над Камарата на представителите на изборите през есента, през следващата година те биха могли да се откажат от искането за получаване на документите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във