Параграф22 Daily

§22 Новини

Предлагат свиване мандата на ВСС до три или четири години

"Искаме също така да предложим на обсъждане намаляване на мандата на ВСС – до три или четири години, с което образно казано ще се постигне по-добро кръвообращение в процеса на взимане на решение", посочи министърът на правосъдието Христо Иванов, при представянето на съдебната реформа в Министерски съвет. Само така ще бъде избегнато усещането за създаване на една бюрократична класа в съдебната власт от хора, които целите им кариери минават като административни ръководители. Затова министър Христо Иванов предлага членовете на ВСС да гласуват явно.

„Ключовото е да гарантираме, че кариерата на всеки прокурор и следовател ще бъде гарантирана от колегията, която ще бъде посветена. Общият бюджет, обучението ще остане да се взимат от пленума”, обясни министър Иванов по отношение необходимостта от структурни промени във ВСС. Той подчерта, че ще се търсят решения само на това, което може да се случи в рамките на Обикновеното Народно събрание. Министър Иванов каза още, че предстои дискусия за засилване ролята на Инспектората на ВСС. Промените са фокусирани върху съдебната реформа. Ясно е, че ние трябва да приключим със съдебната реформа и нейните структурни аспекти, за да можем не само покрай Румъния и някак си закачени за тях да се надяваме Механизмът за оценка и сътрудничество да се махне. Да си свършим работата с достойнство.

„Ние за пръв път създаваме структурната предпоставка да започне публичен дебат, когато стигнем до измененията в Закона за съдебната власт, ще вкараме излъчване на работата на Висшия съдебен съвет и на двете му камари в интернет. Съвсем публичен дебат за това, как се регулира работата на прокуратурата. Тази структура трябва да подкрепя усилията за реформи в Прокуратурата. Независим съд и все по-ефективна Прокуратура. Това са непосредствените цели на тези реформи”, подчерта министър Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във