Параграф22 Daily

§22 Новини

Предложили на Филип Златанов да стане защитен свидетел

Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов заяви, че му е било предложено да стане защитен свидетел, ако проговори срещу властта. В интервю за столичен вестник, Златанов бе категоричен, че не той е поискал да разкаже за източника в прословутите му тефтери срещу споразумение за условна присъда, а "офертата" му е била предложена от шефа на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището Еврото, след като в съда се разбра, че не бившият военен министър Николай Цонев му е предложил подкуп от 20 000 евро, а той сам го е поискал.

Информацията за "офертата" към Филип Златанов бе огласена вчера от главния прокурор Сотир Цацаров, който проговори за съмненията за фалшифициране на едно от тефтерчетата на Филип Златанов. Според Цацаров обаче, самият Златанов е потърсил контакт чрез адвокатите си с разследващите. Главният прокурор заявява, че тази „оферта” била валидна само една нощ – на другата сутрин било предадено, че Златанов е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. По думите на главния прокурор, сценаристи целят удар по политици и прокуратурата.

 "Шефът на столичното следствие Петьо Петров ми предложи да стана защитен свидетел - да бъда изведен от страната, да бъда осигурен там, както и семейството ми. Ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах - не!", заявява бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси и обяснява, че е отказал незабавно, защото да се крие цял живот в чужда страна за него е много страшно наказание. "Плюс това нямах какво да кажа против Борисов, против властта...Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не", допълва Златанов.

Според него шефът на Столичното следствие и адвокатите му в онзи момент са се договаряли зад гърба му. Затова и Златанов смесил защитата си. Запитан къде са тефтерите му, които бяха откраднати на 5 ноември от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи графологична експертиза, Филип Златанов заяви лаконично:  "Не зная повече от вас. Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати".

Facebook logo
Бъдете с нас и във