Параграф22 Daily

§22 Новини

Председателят на Съюз на земеделските кооперации: Държавата да преосмисли българското земеделие като източник на хранителна сигурност

Не трябва да разсипваме цялата икономика. Трябва да се търси баланс между ограничителните мерки и оцеляването – физическо и икономическо. Това мнение изрази пред „Хоризонт” председателят на Съюз на земеделските кооперации Явор Гечев. От организацията са предложили законови промени във връзка с извънредното положение, които не са се случили, по думите му най-вероятно защото всички разчитат кризата да свърши бързо.

Държавата не може да спре да работи”, категоричен е Гечев, който попита „какво правим утре, ако във ферма с 1000 животни се появи положителна проба за заразен” и кой ще гледа животните, ако се наложи карантина. „Питаме администрацията, властта за методите, които заедно трябва да мислим”, каза Явор Гечев в предаването "Преди всички". Ако кризата продължи още 15-20 дена, някои сектори ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, предупреди Гечев. При плодовете и зеленчуците според него пазарът се е сринал, защото няма кой да ги купува от големите търговски вериги, до които кооператорите нямат достъп.

Хубаво е в ситуация на криза като днешната държавата да узрее и да мисли за собственото земеделие като за източник на хранителна сигурност, смята Явор Гечев.

Сдружението обединява над 55 хиляди кооператори. Гечев открои проблема с гласуването и предаването на финансовите отчети на отделните дружества до месец юни, защото сегашното законодателство изисква присъствен ред. Неуредици в антикризисното законодателство ни поставят в ролята на нарушители, изтъкна той. Следват санкции, глоби и ограничения на услуги от страна на държавните институции спрямо неизрядните кооператори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във